Головна
Історія кафедри
Викладацький склад
Навчальна робота
Наукові розробки
Кафедра пропонує
Оголошення
Наші пасічники



Контакти:

Адреса: м. Київ,
вул. Генерала Родимцева, 19,
Голосіївська навчально-дослідна пасіка

Телефон:   527-80-71
527-88-58

Бджолиний "хліб"

Олексій Лосєв, Оксана Тюрдьо

Ще з давніх-давен на Русі займалися бджільництвом. Для язичників це був вельми цінний промисел і люди двічі на рік відзначали «бджолині свята»: на весні, коли розпочинався весняно-літній сезон, і восени – після закінчення турботи на пасіці. Але весь цей час, і аж до наших днів, бджола була цікава людям лише завдяки меду. Адже, понад тисячу років він був єдиною цукристою речовиною, доступною людині. Мед диких бджіл приваблював людей своїм солодким смаком та високою поживністю. Але як ми знаємо, крім меду бджоли виробляють й інші продукти, наприклад, маточне молочко, пилок, пергу, прополіс тощо. І лише у 20 столітті майже у всіх країнах світу вчені відкрили маточне молочко, яке, як крім поживних речовин має лікувальні властивості. Приблизно в той же час було відкрито пилок, продукт, який є не менше цінний і корисним для організму людини.

Сьогодні людина живе у суспільстві, яке поступово відривається від природи, а можливо скоро завдяки «технічному прогресові» зовсім втратить зв’язок з нею. І якщо, не дай Бог, у нашій родині хтось захворів – ми зразу мчимо до лікаря, який виписує нам ліки і гайда в аптеку, забуваючи при цьому про народну медицину. Адже, в її арсеналі є бджолиний пилок з цілющими властивостями, який може допомогти стати здоровим і позбавить потреби відвідувати лікаря. Крім звичайно випадків, якщо ви самі захочете переконатися, що з вами все гаразд.

Квітковий пилок – це чоловічі статеві клітини рослин. Він утворюється у спеціальних органах квітки – пиляках у вигляді мікроскопічних зернинок. Після розкривання квіток пилок дозріває, висипається з пилкових мішечків і різними способами (комахами, вітром) переноситься на жіночі органи рослин – приймочки. Після того його збирають бджоли й використовують для харчування як єдине джерело білків, жирів, вітамінів, мінералів тощо. Живлення пилком позитивно впливає на життєдіяльність і продуктивність бджолиних сімей.

Для людини пилок є не менш цінним і важливим ніж для бджоли. Окрім згаданих елементів пилок багатий на амінокислоти. Це азотисті речовини, які легко засвоюються в організмі людини. У пилку є майже всі амінокислоти, які необхідні для життя та функціонування організму.

Відомі лікарі Шовен і Ленорман виявили у пилку природній антибіотик на зразок пеніциліну, який має здатність зупиняти розвиток мікробів, що важко піддаються знищенню і є збудниками багатьох тифоїдних хвороб. Завдяки цьому антибіотику пилок виконує роль регулятора у кишечнику. Ті ж лікарі Шенон і Ленорман експериментально довели, що у пилку міститься ще один з важливий компонент – фактор росту. Він позитивно впливає не лише на ріст людини, але сприяє розвитку розумової діяльності, знімає стреси, відновлюючи врівноваженість і гармонію організму. Адже у здорової людини зазвичай гарний настрій, а всі життєві проблеми сприймаються з оптимізмом. Саме такий результат можна отримати після вживання пилку. Так, саме вживання, а не лікування. Тому цей продукт повинен стати щоденним у вжитку кожного українця. Для цього достатньо випити натще 1 чайну ложку пилку.

Вживання пилку активно діє при схудненні. Адже, коли ми сідаємо на дієту, то обмежуємо себе в їжі і водночас позбавляємо наш організм життєво необхідних речовин. А постійне відчуття голоду негативно впливає на психічний стан людини. Вона стає дратівливою, що є не найкраще для будь-якого організму. Втрата зайвого кілограма тягне за собою інші проблеми – головний біль, зниження тиску, погіршення обміну речовин. Щоб позбутися цих симптомів необхідно вживати пилок, який замінює всі життєво необхідні елементи, і це вже доказано наукою! Стан нашого організму залежить від того, наскільки якісну їжу ми вживаємо, а не від її кількості, і, найголовніше, від того, як добре вона засвоюється.

Від пилку також поправляються ті, кому інші препарати не допомогли. Пилок дуже багатий на вітаміни, особливо, групи В, серед яких вітаміни: В5, В8, В6, В2, В1, а також С, H, P, D, E та інші. Хімічний склад пилку залежить переважно від виду рослин. До нього входять близько 250 речовин і мінеральних елементів. Серед них з 8 основних компонентів: вода, протеїни, амінокислоти, вуглеводи, вітаміни, глюкозид, антибіотики, стимулятор росту. Утім, пилок на сьогодні з усіма його складовими ще не повністю досліджений. І ще хтозна на які дива він здатний. Проте важливо зауважити, що пилок й інші продукти бджільництва необхідно вживати не лише тоді, коли у нас щось починає боліти, а значно раніше, аби запобігти захворювання. Він повинен бути у нашому меню щоденно не як ліки, а як джерело енергії, сили, здоров’я, краси, молодості, адже недарма в народі кажуть, що у здоровому тілі - здоровий дух.


назад

© 2008-2017 Кафедра конярства і бджільництва НУБіП України    Дата останнього оновлення Дата оновлення
Розробка і дизайн:    Головецька В.В.  k_pchela@ukr.net